Стратегія сталого розвитку в екополітиці країн Європейського Єоюзу - Маджд, Світлана Михайлівна (My University, 2024)
Стратегія сталого розвитку та збалансованого природокористування є невід’ємною складовою розвитку сучасного європейського суспільства. Екологічна політика країн Європейського Союзу представляє собою сукупність еколого-збалансованих заходів спрямованих на забезпечення сталого розвитку, належного рівня екологічної безпеки та екологічних потреб населення країн-членів Європейського Союзу, а також на впровадження заходів спрямованих на реалізацію раціонального прородокористування, охорону навколишнього природного середовища та відтворення природних ресурсів в інтересах нинішніх та прийдешніх поколінь. Положення екологічної політики Європейського Союзу щодо реалізації парадигми концепції сталого розвитку відображена в таких основних принципах, як принцип субсидіарності, превентивності, екологічної орієнтованості, інтеграції екополітики в інші галузі, принципі «винного» та обережності.

The strategy of sustainable development and balanced environmental management is an integral part of the development of modern European society. The environmental policy of the European Union is a set of environmentally balanced measures aimed at ensuring sustainable development, an appropriate level of environmental safety and environmental needs of the population of the European Union member states, as well as the implementation of measures aimed at implementing rational use of natural resources, environmental protection and reproduction of natural resources in the interests of current and future generations. The provisions of the European Union's environmental policy on the implementation of the paradigm of the concept of sustainable development are reflected in such basic principles as the principle of subsidiarity, preventive nature, environmental orientation, integration of environmental policy into other sectors, the principle of ‘culpability’ and precaution.
Keywords: стратегія сталого розвитку; збалансоване природокористування; екополітика країн Європейського Союзу; sustainable development strategy; balanced use of natural resources; Environmental policy of the European Union countries; кафедра екології та екоменеджменту