Прикладна реологія в пакувальних процесах - Гуць, Віктор Степанович; Гавва, Олександр Миколайович (My University, 2012)
Сучасні процеси пакування тісно пов'язані із структурно-механічними властивостями як самого продукту, так і пакувального матеріалу. Проявлення та¬ких властивостей під дією зовнішніх і внутрішніх навантажень слід розглядати як одну з основних характеристик якості пакувальних матеріалів, вдосконалення існуючих і розроблення багатьох нових технологій, створення ефективного па¬кувального обладнання, інтенсифікації і оптимізації операцій щодо формування, фасування, різання тощо.

Modern packing processes are closely related to structural and mechanical properties of both the product and packing material. The manifestation of such properties under the influence of external and internal loads should be considered as one of the main characteristics of quality packing materials, improving existing and developing many new technologies, creating effective packing equipment, intensification and optimization of operations for forming, filling, etc. abscission.
Keywords: реологія; структурно-механічні властивості продуктів; релаксація напруги; реологічні моделі; пакування; rheology; structural and mechanical properties of food; relaxation of tension; rheological models; кафедра екології та екоменеджменту; кафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв