Продуктивність коренеплодів цукрових буряків різних гібридів - Глеваський, Володимир Іванович; Рибак, Володимир Олексійович; Куянов, Володимир Вікторович; Шаповаленко, Роман Михайлович (My University, 2019)
Метою досліджень було вивчити сортові особливості росту, розвитку та продуктивності цукрових буряків в умовах центральної частини Правобережного Лісостепу України. Для сівби використовували такі гібриди цукрових буряків: Ольжич, Етюд, Злука, Константа і Анічка, фракція: 3,5–4,5 мм, лабораторна схожість - 85-90 %. Продуктивність коренеплодів цукрових буряків визначається урожайністю, цукристістю та збором цукру. Урожайність чоловічостерильних гібридів в середньому за три роки досліджень становила від 46,4 до 55,6 т/га, цукристість - 15,6-17,0 % і збір цукру - 7,4-9,5 т/га. До умов центральної частини Правобережного Лісостепу України найбільш адаптованими виявилися гібриди Злука і Константа. Так, гібрид Злука мав середню за три роки врожайність 55,6 т/га, цукристість коренеплодів -16,1 %, збір цукру - 9,0 т/га, а гібрид Константа мав урожайність 55,1 т/га, цукристість коренеплодів - 16,2 %, збір цукру- 8,1 т/га.
Keywords: цукрові буряки; гібриди; польова схожість насіння; цукристість; збір цукру; sugar beet; hybrids; field germination of seeds; sugar content; sugar yield