Підходи до вилучення параметрів з відгуків електронного носа - Калініченко, Ася Олександрівна; Арсеньєва, Лариса Юріївна; Буценко, Юрій Павлович (My University, 2017)
В статті розглядаються підходи до вилучення параметрів з вихідних динамічних відгуків сенсорів електронного носа з метою отримання інформацію щодо кількісної зміни летких продуктів окиснення ліпідів. Запропоновано нові та оптимізовані відомі підходи та алгоритми вилучення інформативних параметрів: з вихідних цифрових сигналів одиничних сенсорів, з моделей сигналів, апроксимованих лог- нормальною та поліноміальною функціями, з візуального образу запаху, побудованого з використанням скорочених вихідних відгуків масиву сенсорів. Оптимізовані математичні моделі та запропоновані алгоритми вилучення та стиснення змістовних даних демонструють значне підвищення ефективності наступного використання регресійного методу проекції на латентні структури.
Keywords: окиснення жирів; електронний ніс; апроксимація; кафедра експертизи харчових продуктів