Сценарно-цільовий аналіз технологічного процесу виробництва вершкового масла - Криворучко, Олена Володимирівна; Костюк, Юлія Володимирівна; Самойленко, Юлія Олександрівна (My University, 2021)
У статті розглядається технологічний процес виробництва вершкового масла неперервним способом методом збивання вершків. Обґрунтовано доцільність використання сценарно-цільового аналізу для складних технологічних процесів зі змінними параметрами Метою дослідження є проведення системного аналізу технологічного процесу, а саме визначення та встановлення зв’язків між апаратурно-технологічними факторами процесу збивання, формування єдиних цілей та завдань для подальшого визначення сценаріїв їх функціонування, що впливають на вміст вологи у маслі задля оперативного реагування та стабілізації процесу. Побудовано графову модель технологічного процесу, що відображає фізичну структуру технологічної лінії та матеріальні зв’язки між ними. На його основі полегшується аналіз технологічного процесу, який відбувається в середині системи, показується логіка проходження операції та напрямок його руху, зв’язки між елементами. Побудовано базовий програф із визначеними: операціями, які відбуваються; ресурсами, які задіяні для проведення операції; цілями, які необхідно при цьому досягнути. Сформовано А-сценарій, що відображає макропредставлення про послідовність необхідних управлінь задля досягнення поставлених цілей. В статті також показано процес побудови С-сценарію керування процесом збивання вершків у масло. С-сценарій містить атрибути об’єкту та опис станів його життєвого циклу, які дозволяють описати стандартні послідовності взаємопов’язаних фактів відносно певної технологічної ситуації. Результатом проведеного системного аналізу є доповнення інформаційно-аналітичної складової підсистемами діагностики та прогнозування стану технологічного процесу виробництва вершкового масла. The article considers the technological process of butter production in a continuous way by whipping cream. The expediency of using scenario target analysis for complex technological processes with variable parameters is substantiated, affecting the moisture content in the oil for rapid response and stabilization of the process. A graph model of the technological process is built, which reflects the physical structure of the technological line and the material connections between them. It facilitates the analysis of the technological process that takes place in the middle of the system, shows the logic of the operation and the direction of its movement, the relationship between the elements. The basic program with the defined: operations which occur is constructed; resources involved in the operation; goals that must be achieved. An A-scenario is formed, which reflects a macro-representation of the sequence of necessary controls to achieve the goals. The article also shows the process of building a C-scenario control of the process of whipping cream into butter. The C-scenario contains the attributes of the object and a description of the states of its life cycle, which allow to describe the standard sequences of intercon-nected facts in relation to a particular technological situation. The result of the conducted system analysis is the addition of the information-analytical component to the subsystems of diagnostics and forecasting of the state of the technological process of butter production.
Keywords: технологічний процес; technological process; графова модель; graph model; програф; prograf; сценарно-цільовий аналіз; scenario-target analysis; кафедра автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління ім. проф. А.П. Ладанюка