Усенко, Віталій ОлександровичБаленко, Тетяна ЛеонідівнаСапронова, Любов ГригорівнаКуц, Анатолій Михайлович2015-10-082015-10-081993Перспективні тверді носії для одержання ароматизуючих і смакових добавок / В. Усенко, Т. Баленко, Л. Сапронова, А. Куц // Харчова і переробна промисловість. – 1993. – № 12 (174). – С. 24https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/21679Мета роботи — підбір твердих носіїв для ароматичних і смакових добавок, від яких значною мірою залежить якість і стійкість одержуваних продуктів. Досліджували цукор рафінований, вафельну крихту, сухарі білі та чорні, сіль кухонну, крохмаль картопляний та окислений, мальтин, цукрову пудру, глюкозу, яблучний порошок. Встановлено, що сухарі білі й чорні, вафельна крихта та рафінований цукор — найбільш перспективні тверді носії для створення сухих ароматизуючих і смакових добавок, внаслідок їх високої сорбційної здатності, нульової ізомеризаційної здатності та хімічної нейтральності. Purpose — the selection of solid carriers for flavours, which largely depends on the quality and durability of the products. Researched refined sugar, wafer crumbs, crackers, white and black, table salt, potato starch and oxidized, maltin, icing sugar, glucose, Apple powder. It is established that the crackers are white and black, waffle chips, and refined sugar — the most promising solid media to create a dry flavoring and food additives, due to their high sorption capacity, zero samaritaine ability and chemical neutrality.ароматичні і смакові добавкитверді носіїсухарі чорні і біліізомераційна здатністьсорбційна здатністьпористістьporosityflavoring and aromatic substancessolid carrierscrackers black and whitesorption capacityisomeration abilityкафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробстваПерспективні тверді носії для одержання ароматизуючих і смакових добавокArticle