Ефективне запровадження зарубіжного досвіду недержавного пенсійного страхування в Україні - Третяк, Катерина Володимирівна; Демченко, Віталія Олександрівна (My University, 2020)
Реформування пенсійних систем у всьому світі викликано тим, що необхідно збалансувати витрати на соціальну підтримку людей. Ці витрати зростають незалежно відфінансових можливостей країни. Україна, як і решта країн Європи, стоїть перед кризою системи державного пенсійного забезпечення. Важливим елементом пенсійної системи є недержавне пенсійне страхування. У статті проаналізовано сучасний стан, моделі, функціонування та ефективність недержавного пенсійного забезпечення різнох країн. Проведений послідовний аналіз зарубіжної практики недержавного пенсійного страхування, дозволив структурувати питання пенсійного страхування для встановлення взаємозв’язку між ними, а також визначення послідовності їх рішення. Досліджено провідні аспекти розвитку вітчизняного недержавного пенсійного страхування в розрізі основної форми додаткового страхування пенсій. Під час аналітичної роботи розглянуто чотири моделі пенсійного страхування в світі, визначено їх особливості на класифікаційній основі, а також конкретизовано перспективи піднесення недержавного пенсійного страхування. Акцентовано увагу на наявності певних особливостей у кожної з діючих світових пенсійних моделей. Питання пенсійного забезпечення посилюється з кожним роком: у найближчі 30 років у країні вдвічі збільшиться кількість пенсіонерів, тому держава може постати перед дилемою: або підвищити відрахування з фонду оплати праці, або зменшити розмір і кількість пенсій. Необхідно переходити до облікового методу, що виключатиме потенційні маніпулювання, зокрема, який базуватиметься, відповідно до міжнародної практики, на обчисленні цінності одиниці пенсійних внесків. Пропонується збільшення прозорості методу оцінювання вартості активів. Акцентовано увагу на необхідності розгляду питання реформування діючої системи недержавного пенсійного страхування та пошуку результативних інструментів для забезпечення надійної та стабільної основи пенсійних фондів. За результатами проведеного дослідження, встановлено завдання, за умов виконання яких страхові компанії зі страхування життя мають можливість використовувати перспективи розвитку та можливість посісти провідний щабель на ринку надання послуг із недержавного пенсійного страхування.
Keywords: пенсійна система; накопичувальна пенсія; страхові компанії; ануїтет; pension system; cumulative pension; annuitie; кафедра фінансів