Спосіб очищення високо-концентрованого водно-спиртового розчину (Патент на винахід № 44024 А) - Ковальчук, Володимир Петрович; Олійник, Світлана Іванівна; Резвіна, Лариса Миколаївна; Опанасюк, Тетяна Іванівна (My University, 2002)
Спосіб очищення висококонцентрованого водно-спиртового розчину передбачає попереднє механічне фільтрування, оброблення сорбентом - активним вугіллям, та кінцеве механічне фільтрування, причому як сорбент використовують активне вугілля марки NS-35 з загальним питомим об'ємом пор 1,0-2,8 см3/г, з кількістю поверхневих основних оксидів 0,30 - 1,7 мг екв/дм3, з кількістю поверхневих кислотних оксидів 0,20 - 1,0 мг-екв/дм, адсорбційною активністю за йодом не менше 30%, адсорбційною активністю за оцтовою кислотою не менше 25 см3 і дисперсністю робочої фракції 0,25-1,0 мм-1. According to this method of clearing high-concentrated aqueous alcohol solution, preliminary mechanical filtration of the solution, treatment of the solution with sorbent (activated carbon), and final mechanical filtration of the solution are performed. As the sorbent, the NS-35 activated carbon is used with a total specific volume of 1,0-2,8 cm3/g, surface acidic oxides number of 0,30-1,7 mEq/dm, adsorptive activity relative to iodine no less than 30 %, adsorptive activity relative to acetic acid no less than 25 cm3, and working fraction dispersivity of 0,25-1,0 mm-1.
Keywords: водно-спиртовий розчин; фільтрація; вугілля; очистка; aqueous-alcoholic solution; filtration; carbon; purification; кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства