Вплив ультразвукових коливань та ультрафіолетового опромінення на мікробіологічну забрудненість цукровмісних розчинів - Ничик, Оксана Василівна; Штангеєва, Надія Іванівна; Носенко, Володимир Єрофійович (My University, 2002)
З метою зниження мікробіологічної забрудненості цукрових сиропів досліджено вплив ультразвукової кавітації та ультрафіолетового опромінення. Під час оброблення ультразвуком різних видів бактерій спостерігалась не тільки їх загибель, а й руйнування морфологічних структур. Бактерицидні властивості УФ-променів полягають у тому, що під їх дією білкові колоїди цитоплазми клітин змінюють свою структуру й дисперсність, що призводить до загибелі самої клітини. У лабораторних умовах опромінювали проби очищеної і неочищеної клеровок за допомогою УФ-лампи. Результати досліджень показали, що більш дієвим є застосування УФ-променів для очищених клеровок, оскільки колоїдні домішки розсіюють світло й перешкоджають проникненню променів у товщу розчину.

In order to reduce microbiological contamination of sugar syrups influence of ultrasonic cavitation and ultraviolet irradiation. During ultrasound treatment of various types of bacteria were observed not only their death and destruction and morphological structures. The bactericidal properties of UV rays lie in the fact that under their influence protein colloids cytoplasm of cells change their structure and dispersion, which leads to death of the cells. In vitro irradiated samples of treated and untreated brown sugar solution with UV lamps. The results showed that the more effective is the use of UV rays to brown sugar solution treated as colloidal impurities scatter light and prevent the penetration of the rays in the thick mud.
Keywords: розчин жовтого цукру; мікробіологічне забруднення; ультрафіолетове опромінення; ультразвукові коливання; yellow sugar solution; microbiological contamination; ultraviolet radiation; ultrasonic vibrations; кафедра екології та екоменеджменту; кафедра фізики та професійної безпеки; кафедра технології цукру і підготовки води