Рентгенографічне дослідження структури розплавів Al–(TM)–Si (TM — Mn, Fe, Co та Ni) - Муратов, Олексій Сергійович (My University, 2015)
Дисертацiя присвячена експериментальному дослiдженню структури потрiйних Al–(TM)–Si (TM — Mn, Fe, Co, Ni) та бiнарних граничних Al–Si, Al–Fe, Fe–Si, Ni–Si металiчних розплавiв з використанням структурних моделей, отриманих методом оберненого Монте-Карло, а для рiдких Al та Si — методом молекулярної динамiки, апробацiї методики напiвемпiричного розрахунку структурних кривих для потрiйних систем з використанням вiдповiдних кривих для граничних бiнарних розплавiв. The thesis is devoted to experimental investigation of structure of ternary Al–(TM)–Si (TM — Mn, Fe, Co, Ni) and boundary binary Al–Si, Al–Fe, Fe–Si, Ni–Si melts by means of X-ray diffraction experiments and RMC simulations. In addition MD-simulations of liquid Al and Si have been performed. The calculation of intensity curves (IC) of X-ray diffraction for the ternary melts has been also performed using corresponding curves of the boundary binary melts.
Keywords: рентгенодифракцiйне дослiдження; метод загартовування розплаву; передпiк; мiкронеоднорiдна модель; метод оберненого Монте-Карло; метод молекулярної динамiки; полiедр Вороного; симплекс Делоне; полiтетраедричнi кластери; X-ray diffraction study; liquid-quenching method; prepeak; microinhomogeneous model; Reverse Monte-Carlo method; molecular dynamics; Voronoi polyhedra; Delaunay simplexes; polytetrahedral clusters; кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів