Використання желейних цукерок як альтернативний спосіб доставки АФІ - Зуєва, Тетяна Романівна; Чепелюк, Олена Олександрівна (My University, 2023)
Ринок вітамінів у формі желейних цукерок динамічно розвивається та впроваджує інновації, щоб задовольнити потреби широкого кола споживачів і залучити нових. Для виявлення факторів, що впливають на процес виробництва вітамінних желейних цукерок, а також обґрунтування структури відповідного технологічного комплексу проаналізована науково-технічна література і патентна документація. Для виробництва жувальних цукерок з активними фармацевтичними інгредієнтами (АФІ) традиційно використовують модульну систему формування з прес-формами у крохмальних лотках. Однак цей метод має обмеження через нестабільність компонентів, відсутність захисту упаковки, деградацію АФІ, неточність дозування, мікробне забруднення, спрощену форму виробів. Це призвело до розробки безкрохмального методу формування у силіконові форми з використанням вакуумного варильного котла та системи дозування. Цей метод дозволяє уникнути негативного впливу високих температур на стабільність компонентів та забезпечити точний вміст АФІ в продуктах. Іншою перевагою методу є уникнення втрат високовартісних компонентів, таких як АФІ, і забезпечення бажаного терміну придатності за допомогою екологічно безпечних матеріалів для упаковки. Нові можливості для виробництва желейних продуктів складної форми, включаючи 3D формат, відкривають нові перспективи для ринку нутрицевтичних препаратів. The market for vitamins in the form of jelly candies is developing dynamically and introducing innovations to meet the needs of a wide range of consumers and attract new ones. To identify the factors that influence the production process of vitamin jelly candies, as well as to justify the structure of the corresponding technological complex, scientific and technical literature and patent documentation were analyzed. A modular molding system with molds in starch trays is traditionally used to produce chewable candies with active pharmaceutical ingredients (API). However, this method has limitations due to the instability of components, lack of packaging protection, degradation of API, dosing inaccuracy, microbial contamination, and simplified product shape. This led to the development of a starch-free molding method in silicone molds using a vacuum cooking boiler and a dosing system. This method avoids the negative impact of high temperatures on the stability of the components and ensures the accurate content of API in the products. Another advantage of the method is the avoidance of losses of high-value components, such as API, and ensuring the desired shelf life using environmentally friendly packaging materials. New opportunities for the production of complex-shaped jelly products, including 3D formats, open up new prospects for the nutraceutical market.
Keywords: доставка вітамінів; API; vitamin delivery; желейні цукерки; jelly candies; кафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв