Система керування напругою з нечіткими регуляторами в системі електропостачання промислового підприємства - Балюта, Сергій Миколайович; Йовбак, Василь Дмитрович; Копилова, Людмила Олександрівна; Корольов, Є. О. (My University, 2017)
Проблема керування напругою з метою оптимізації споживання електричної енергії є актуальною для промисловості, оскільки дозволяє зменшити енергоємність продукції, що випускається підприємствами галузі. В статті представлена дворівнева система регулювання напруги в електричній мережі промислового підприємства: нижній рівень це цехові трансформатори з ПБЗ з електронним комутатором, а верхній це трансформатор ГПП з РПН. Для керування використовується трирівнева інформаційна система. Для контролерів верхнього і нижнього рівнів регулювання розроблені алгоритми керуванні на основі нечіткої логіки, які забезпечують інформаційні, точністні, часові, вартісні та інші характеристики ефективності функціонування системи керування напругою.
Keywords: керування напругою; нечітка логіка; оптимізація електроспоживання; система електропостачання промислового підприємства; регулювання напруги трансформатора; voltage control; fuzzy logic; electrical distribution system of industrial plant; optimization of power consumption; transformer voltage regulation; кафедра електропостачання і енергоменеджменту