Розвідка про красу як абсолютну цінність (історико-естетичний аналіз) - Бабушка, Лариса Дмитрівна (My University, 2006)
Проблема краси постійно була в центрі уваги дослідників, але бралася та чи інша грань її розуміння, що нерідко спонукало до однобічності і знову ж таки до абсолютизації певного її вияву. Метою нашої розвідки є дослідження краси в її багатогранності й історичному динамізмі, де демонструється драматизм гармонізації й наближення, або ж повне стрімке розходження у її вимірах між гносеологічними і онтологічними підходами.

Problem beauty always has been the focus of researchers, but was taken by one or another facet of understanding that often led to unilateralism and again to absolute certain of its manifestations. The aim of our research is to study the beauty of its versatility and historical dynamism that exhibits dramatic harmonization and approximation or full rapid divergence in its dimensions between epistemological and ontological approaches.
Keywords: краса; beauty; абсолютизм; онтологія; гносеологія; absolutism; ontology; gnoseology; кафедра гуманітарних дисциплін