Енергоефективність експлуатаційних режимів теплоелектроцентралей промислових підприємств - Барановська, Світлана Володимирівна; Філоненко, Віталій Миколайович (My University, 2022)
Підприємства з енергоємним виробництвом мають в своїй структурі теплоелектроцентраль (ТЕЦ). Під час здійснення заходів щодо підвищення енергоефективності можна досягати різних співвідношень між показниками ефективності споживання теплової та електричної енергій підприємствами на вироблення продукції. Певні співвідношення між питомими тепло- та електроспоживанням на виробництво продукції спонукають підприємство купувати певну частку електроенергії в районній енергосистемі (РЕС), для запобігання скидання в атмосферу відпрацьованої пари в турбіні, чи до здачі в РЕС надлишку електроенергії власної генерації. Перед підприємством встає задача вибору режимів експлуатації ТЕЦ. Висвітлена в статті проблема вказує, що вибір визначають ціни на паливо для ТЕЦ, співвідношення між цінами електроенергії, що купують в РЕС і по якій здають в РЕС. Хоча у виробництві цукру електроспоживання не перевищує 11 % від енергії палива, вигідно електроенергію виробляти в надлишку (турбогенератори працюють в максимальному, наближеному до номінального режиму) і продавати в РЕС за ціною вищою за собівартість. Запропонований метод вибору режимів експлуатації турбоустановок ТЕЦ на прикладі цукрового заводу, який може застосовуватись і для будівельної галузі, а також методика визначення витрат па енергопостачання для всіх режимів експлуатації турбоустановки цукрового заводу. Встановлено вплив вартості електроенергії в РЕС на вибір ре жиму експлуатації турбоустановок ТЕЦ. які забезпечують мінімальні фінансові витрати на енергопостачання підприємства. Наведено метод визначення типорозміру турбоустановки ТЕЦ, яка задовольняє питомим показникам теплового та електричного споживання підприємства.
Keywords: кафедра теплоенергетики та холодильної техніки; теплоелектроцентраль; ТЕЦ; турбоустановка; ефективність; промислове підприємство; цукровий завод; combined heat and power plant; CHP; turbine plants; efficiency; industrial enterprise; sugar plant