Барвінська, Тетяна ЮріївнаКвітковська, Надія Петрівна2024-07-032024-07-032024Барвінська, Т. Ю. Вітамін В17 / Т. Ю. Барвінська, Н. П. Квітковська // Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у ХХІ столітті : матеріали 90-ї Ювілейної Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів, 11-12 квітня. 2024 р., м. Київ. – Київ : НУХТ, 2024. – Ч. 2. – С. 250https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/43774Кількість амигдаліну, відомого як вітамін В17, у насінні та кісточках декотрих фруктів приблизно складає (мг/г): яблука – 3,0, груша – 1,3, черешня – 2,7, абрикоса – 14,4, вишня – 3,9, слива – 2,2, персик – 6,8, слива Ренклот – 17,5, нектарини – 0,1. Він також може бути присутнім у наливках і винах виготовлених з цих фруктів. Існує твердження, що вітамін В17 здатен вбивати ракові клітини. На це відкриття у 1952 році отримав патент доктор Е.Т.Кребс. Вітамін В17 вибірково діє на клітини. Лаетрил притягається до ракових клітин, в яких знаходиться фермент β-глюкозидаза, утворюючи бензальдегід та синильну кислоту, вбиває їх, при цьому не руйнуючи здорових клітин.The amount of amygdalin, known as vitamin B17, in the seeds and pits of some fruits is approximately (mg/g): apples – 3.0, pears – 1.3, cherries – 2.7, apricots – 14.4, cherries – 3, 9, plum – 2.2, peach – 6.8, Ranclot plum – 17.5, nectarines – 0.1. It can also be present in liqueurs and wines made from these fruits. There is a claim that vitamin B17 can kill cancer cells. Dr. ET Krebs received a patent for this discovery in 1952. Vitamin B17 acts selectively on cells. Laetrile is attracted to cancer cells, in which the enzyme β-glucosidase is located, forming benzaldehyde and hydrocyanic acid, killing them without destroying healthy cells.ukкафедра харчової хіміїамигдалінферментивітаміниamygdalinenzymesvitaminsВітамін В17Thesishttps://orcid.org/0009-0008-3268-0510