Intensification of surfactants’ synthesis on fried oil and glycerol containing medium - Pirog, Tatiana; Sofіlkanich (Morozova), Anna; Konon, Anastasia; Beregova (Pokora), Khrystyna (My University, 2012)
The possibility of waste use for biosurfactant production was determined. Presence of fumarate and citrate intensified biosurfactant synthesis by 2.5-fold. It was shown that C4-dicarboxylic acids enhanced activity of surfactant biosynthesis enzymes. Cultivation on mixture of substrates resulted in increased surfactants quantity. Досліджено можливість використання відходів для виробництва мікробних поверхнево-активних (ПАР). Наявність фумарату і цитрату призводило до збільшення синтезу ПАР у 2,5 рази. Показано, що С4-дикарбонові кислоти підвищують активність ферментів біосинтезу ПАР. Крім того, збільшення кількості поверхнево-активних речовин спостерігали при культивуванні на суміш субстратів.
Keywords: Rhodococcus erythropolis IMB Ac-5017; Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241; Nocardia vaccinii K-8; biosurfactants; wastes; мікробні поверхнево-активні речовини; відходи; кафедра біотехнології і мікробіології