Борошно з безлушпинного соняшника - Осейко, Микола Іванович; Романовська, Тетяна Іванівна (My University, 2017)
У безлушпинному соняшниковому борошні виявлено лімітовану амінокислоту лізин. Скор лейцину та ізолейцину, які у соняшнику класичних сортів є лімітованими, у безлушпинному соняшниковому борошні перевищено у півтора рази. Під час просіювання борошна зі збільшенням вмісту загального білка відбувається збагачення дрібнодисперсної фракції замінниими та незамінними амінокислотами. The limited amino acid lysine was found in dehulled sunflower flour. The amount of leucine and isoleucine, which are limited in sunflower of classical varieties, is exceeded by one and a half times in hullless sunflower flour. During sifting of flour, with an increase in the total protein content, the finely dispersed fraction is enriched with replaceable and non-replaceable amino acids.
Keywords: соняшник; sunflower; борошно; sunflower; безлушпинна сім'янка; huskless seed; кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів