Дослідження фізико-хімічних показників бобів нуту - Дячук, Олена Дмитрівна; Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна (My University, 2021)
Визначено основні фізико-хімічні властивості перспективних вітчизняних сортів нуту. Маса 1000 зерен для сортів Тріумф, Розанна, та Пам'ять відповідно складає 365,8, 315,2 та 292,4, зразки є досить крупними, сировина якісна. Встановлено, що боби нуту досліджених сортів містять значну кількість білка – 22-25,7 %. Нут сорту Тріумф перевищує інші зразки за вмістом білкових речовин, а також має найбільшу масу 1000 зерен, характеризується високою якістю. Нут містить природні харчові сорбенти клітковину та пектинові речовини. The main physical and chemical properties of promising domestic varieties of chickpeas are determined. The weight of 1000 grains for the varieties Triumph, Rosanna, and Memory is 365.8, 315.2 and 292.4, respectively, the samples are quite large, the raw material is high quality. It was found that chickpea beans of the studied varieties contain a significant amount of protein - 22-25.7%. Chickpeas of the Triumph variety exceed other samples in terms of protein content, and also have the largest weight of 1000 grains, are characterized by high quality. Chickpeas contain natural food sorbents, fiber and pectin.
Keywords: нут; боби; білки; клітковина; nut; beans; proteins; cellulose; кафедра технології оздоровчих продуктів