Малюжко, Олена ВолодимирівнаНікітін, Геннадій ОлексійовичСалюк, Анатолій Іванович2013-01-302013-01-302001Малюжко, О. В. Утилізація пивоварних стоків / О. В. Малюжко, Г. О. Нікітін, А. І. Салюк // Харчова і переробна промисловість. - 2001. - № 6. - С. 14-15.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/5815Забрудненість стоків пивоварного виробництва сягає 2200 мг кисню\л, тоді як допустимі значення ХСК, за якими дозволено скидання стічних вод міську каналізацію , не повинні перевищувати допустимих норм. Стічні води пивоварного виробництва із загального стоку, у процесі анаеробного бродіння та аеробної ферментації визначили ХСК, ЛЖК, молочну кислоту, значення рН. Загальні показники по яким проводилося дослідження показало ,що значення ХСК становило 760 мг кисню\ л , але це не допустиме значення для скидання в міську каналізацію, тому було запропоновано використати аеробну ферментацію, данні показали: через 24 години – 300мг кисню\л, через 48- 20 мг кисню\л, що свідчить про ефективність очистки стічних вод. Dirty drains brewing industry reaches 2200 mg oxygen\ l, while the allowable values of COD, which allowed sewage discharge of urban sewage shall not exceed the permissible norm.Stichni water brewing industry from total runoff during anaerobic fermentation and aerobic fermentation determined COD, Volatile fatty acids, lactic acid pH. General indicators on which the survey showed that the value of COD was 760 mg oxygen \ l, but it is not permissible values for discharge into municipal sewer, so it was proposed to use aerobic fermentation, data showed: 24 hours - 300 mg oxygen \ l, 48 - 20 mg oxygen \ l, which shows the effectiveness of wastewater treatment.стічні водиwastewaterкафедра екології та екоменеджментуанаеробна ферментаціяметанове бродінняanaerobic fermentationmethane fermentationУтилізація пивоварних стоківArticle