Аналіз нормативних документів ЄС щодо якості та безпечності цукрів у контексті розширення експортного потенціалу галузі - Чорна, Тетяна Миколаївна; Гусятинська, Наталія Альфредівна (My University, 2022)
Стаття присвячена аналізу нормативних документів Європейського Союзу щодо якості та безпечності цукру в контексті розширення експортного потенціалу галузі. Досліджено сучасний стан цукрового ринку України. Показано, що в сучасних умовах виробничі потужності вітчизняної бурякоцукрової галузі дозволяють повністю забезпечити покриття внутрішніх потреб країни у цукрі. Встановлено, що обсяг експорту цукру наразі є незначним, проте Україна має успішний досвід реалізації продукції на світовому ринку цукру протягом 2017-2019 рр. та поступово розширює географію продажів. Проведено аналіз торговельних зв’язків України. Показано, що одним з найбільших імпортерів українського цукру є протягом останніх років виступає Європейський Союз. The article is devoted to the analysis of regulatory documents of the European Union regarding the quality and safety of sugar in the context of expanding the export potential of the industry. The current state of the sugar market of Ukraine is researched. It is shown that under modern conditions, the production capacities of the domestic beet sugar industry allow to fully cover the country's internal sugar needs. It was established that the volume of sugar exports is currently insignificant, however, Ukraine has a successful experience of selling products on the world sugar market during 2017-2019 and is gradually expanding the geography of sales. An analysis of trade relations of Ukraine was carried out. It is shown that the European Union has been one of the largest importers of Ukrainian sugar in recent years.
Keywords: кафедра технології цукру і підготовки води; цукор; експортний потенціал; ринок цукру; регуляторні обмеження; sugar; export potential; sugar market; regulatory restrictions