Математичне моделювання процесу розкладання редукувальних речовин при очищенні клеровки тростинного цукру-сирцю - Гусятинська, Наталія Альфредівна; Романченко, Наталія Миколаївна (My University, 2014)
Під час перероблення тростинного цукру-сирцю на бурякоцукрових заводах важливим завданням є максимальне розкладання редукувальних речовин за умови найменшого розкладання сахарози, що вимагає уточнення оптимальних параметрів процесу гарячого вапнування залежно від початкового вмісту редуку-вальних речовин у вихідній клеровці. З цією метою, а також для прогнозування ефективності процесу розроблена математична модель з урахуванням температури, тривалості та рН2о процесу вапнування. Проведено експериментальні дослідження шляхом моделювання процесу розкладання редукувальних речовин в умовах оброблення гідроксидом кальцію клеровки тростинного цукру-сирцю. Одержано рівняння регресії вмісту редукувальних речовин у клеровці та ступеня їх розкладання від температури, тривалості та рН2о процесу вапнування. During the processing of cane raw sugar to sugar beet plants an important objective is to maximize the decomposition of degenerated substances providing the slightest decomposition of sucrose, which requires specification of optimal process parameters of hot lime, depending on the initial content of degenerated substances in source melt liquor. To this end, and in order to predict the process effectiveness, a mathematical model has been developed considering temperature, duration and pH20 of the liming process. Experimental research which consisted in modeling the process of degenerated substances decomposition in terms of handling cane raw sugar melt liq-uor with calcium hydroxide has been conducted. The equation of regression of degenerated substances content in melt liquor and degree of decomposition temperature, duration and pH20 of the liming process have been obtained.
Keywords: клеровка; тростинний цукор-сирець; сахароза; редукувальні речовини; очищення; тростниковый сахар-сырец; cane raw sugar; melt liquor; sucrose; reducing substances; purification; кафедра технології цукру і підготовки води; кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції