Вовчок (Патент України на корисну модель № 141340) - Христонько, Наталія Володимирівна; Чепелюк, Олена Олександрівна; Чепелюк, Олександр Миколайович (My University, 2020)
Корисна модель відноситься до обладнання для подрібнення м’ясної сировини, і може бути використана в лініях виробництва ковбасних виробів, м’ясних консервів та напівфабрикатів тощо. Вовчок складається зі зварної станини, приводу, завантажувального бункера, корпусу з приймальним і робочим шнеками, ріжучого механізму. Запропоновано витки приймального і робочого шнеків, розташовані під завантажувальним бункером, виконувати з ріжучими кромками. Їх наявність дає можливість забезпечити попереднє подрібнення продукту, який подається в бункер вовчка. Технічний результат полягає у зниженні навантаження на решітки ріжучого механізму, зменшенні втрат м’ясного соку під час подрібнення, покращенні якості готової продукції. The utility model relates to equipment for grinding meat raw materials and can be used in production lines for sausage products, canned meat, semi-finished products, etc. The grinder consists of a welded frame, a drive, a loading hopper, a housing with receiving and working screws, and a cutting mechanism. It is proposed that the screw flights located under the loading hopper be made with cutting edges. Their presence makes it possible to ensure preliminary grinding of the product fed into the grinder hopper. The technical result is a reduction in the load on the grates of the cutting mechanism, a reduction in meat juice losses during grinding, and an improvement in the finished product quality.
Keywords: м’ясна сировина; вовчок; витки шнека; ріжучі кромки; meat grinder; screw flights; cutting edges; quality; кафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв