Проза Марка Вовчка та Ганни Барвінок в українському та європейському літературному контексті - Бажан, Оксана Миколаївна (My University, 2012)
У статті осмислюється внесок в ґендерну проблематику як українських письменників, так і зарубіжних (французької письменниці Жорж Санд, англійських письменниць – Елізабет Гаскелл, Шарлотти Бронте, Джордж Еліот). Акцентується увага на ґендерному внеску в літературознавство українськими письменницями – Ольгою Кобилянською, Оленою Телігою, Лесею Українкою. На фоні українського та європейського контексту висвітлюється місце прози Марка Вовчка та Ганни Барвінок. The article is devoted to gender problems, comprehended by both Ukrainian and foreign writers (French writer George Sand, English writers Elizabeth Gaskell, Charlotte Bronte, George Eliot). The role of gender approach, researched by Olga Kobylianska, Olena Teliga and Lesia Ukrainka is actualized. Comparing the Ukrainian and European context the place of Marko Vovchok’s and Hanna Barvinok’s prose is illustrated.
Keywords: гендерний підхід; феміністична літературна критика; ґендерні студії в літературі; gender approach; gender criticism; feminist criticism; кафедра гуманітарних дисциплін