Фізична активність людей зрілого віку - Павлюк, Ірина Сергіївна (My University, 2021)
В статті на основі науково-методичної літератури встановлено, що збереження здоров’я та повноцінного життя літніх громадян є однією з найважливіших цілей сталого розвитку світової спільноти. Мета – на основі аналізу науково-методичної літератури визначити роль рухової активності у процесі старіння, а також оптимальну кількість рухової активності для людей зрілого віку. Завдання: вивчити стан проблеми, пов’язаної із фізичною активністю людей похилого віку за даними спеціальної літератури. Встановлено, що більшість людей літнього віку – фізично не активні. Доведено, що регулярні фізичні навантаження безпечні, а також знижують ризики розвитку серцево-судинних та метаболічних захворювань, ожиріння, падінь, когнітивних порушень, остеопорозу та м’язової слабкості. Отримані дані дозволяють добирати фізичні навантаження для людей літнього віку враховуючи функціональний стан організму, профіль старіння, наявність захворювань, спосіб життя, попередній досвід виконання фізичних вправ.

In the article, on the basis of scientific and methodological literature, it is established that the preservation of health and full life of elderly citizens is one of the most important goals of sustainable development of the world community. The goal is to determine the role of motor activity in the aging process, as well as the optimal amount of physical activity for people of mature age, based on the analysis of scientific and methodological literature. Objective: to study the state of the problem associated with physical activity of the elderly according to the data of special literature. It has been established that the majority of elderly people are physically inactive. Regular physical activity has been shown to be safe and also reduces the risks of cardiovascular and metabolic diseases, obesity, falls, cognitive impairment, osteoporosis, and muscle weakness. The obtained data make it possible to select physical activity for the elderly, taking into account the functional state of the body, the aging profile, the presence of diseases, lifestyle, and previous experience in performing physical exercises.
Keywords: фізичні навантаження; люди зрілого віку; physical activity; people of mature age; кафедра фізичного виховання