Цукрозамінники в харчових продуктах для хворих на цуровий діабет - Тронько, Микола Дмитрович; Бальон, Ярослав Григорович; Сімуров, О. В.; Корпачева-Зінич, Олеся Вадимівна; Українець, Анатолій Іванович; Полумбрик, Максим Олегович (My University, 2008)
Представлений сучасний підхід до використання цукрозамінників у дієтотерапії хворих на цукровий діабет. Згідно з рекомендаціями ВООЗ, для попередження виникнення і розвитку цукрового діабету слід вживати харчові продукти з низьким глікемічним індексом. Запропоновано два шляхи для зменшення глікемічного індексу в харчових продуктах з високим вмістом вуглеводів (> 55 %): перший базується на використанні цукрозамінників з інтенсивним солодким смаком (зокрема, ацесульфаму калію), другий полягає в неповному заміщенні сахарози на суміш об'ємних цукрозамінників, що має синергічну дію. Обидва шляхи дозволили отримати борошняні кондитерські вироби з низьким глікемічним індексом.

Presented is the latest information on numerous alternative sweeteners and their use by patients with diabetes mellitus. According to the WHO recommendations, food stuff with low glycemic index should be used to prevent onset and development of diabetes. Proposed are the two pathways for reducing glycemic index in the food with high carbohydrate content (>55 %). The first one is based on the use of sweetener with an intensive sweet taste (particularly potassium acesulfame), while another one — on partial substitution of saccharose by bulk sweeteners which have a synergic effect. Both pathways enabled to produce confectionery made of flour with low glycemic index.
Keywords: глікемічний індекс; цукрозамінник; ацесульфам калію; цукровий діабет; glycemic index; alternative sweetener; potassium acesulfame; diabetes mellitus; кафедра екології та екоменеджменту