Гігієнічна оцінка стічних вод свинокомплексу - Семенова, Олена Іванівна; Бублієнко, Наталія Олександрівна; Марченко, Олексій Дмитрович; Тимощук-Марценюк, Тетяна Миколаївна (My University, 2016)
У процесі дослідження було визначено склад мікрофлори стоків свинокомплексу до і після очищення. Бактеріологічний аналіз стічних вод зі ставків-накопичувачів свідчить про те, що ефективність біологічного очищення не досягає необхідних технологічних параметрів. Визначено колі-титр та колі-індекс стічних вод даної категорії. Результати досліджень показали, що очищення тваринницьких стоків у біологічних ставках забезпечує більш високий ефект бактеріального самоочищення, ніж у штучних спорудах біологічного очищення за рахунок використання вищих водних рослин – очерету, рогози, комишу тощо. Ефективна експлуатація ставків відбувається у теплу пору, і вже при температурі води нижче 6°С різко погіршується. При подальшому зниженні температури, і особливо після утворення крижаного покриву, коли проникнення кисню у воду не відбувається, процес окиснення органічних речовин майже повністю припиняється. In the process of research the composition of microflora sewage pig complex before and after cleaning. Bacteriological analysis of wastewater from storage ponds suggests that the effectiveness of biological treatment does not reach the required process parameters. Determined coli titre and coli-index of the wastewater category. The results showed that treating livestock sewage in biological ponds provides a higher bacterial self-cleaning effect than synthetic biological treatment plants through the use of higher water plants – cane, reed mace, cane and more. Efficient operation ponds occurs in warm weather and water at a temperature below 6°C deteriorates. When the temperature drops further, especially after the formation of ice when the penetration of oxygen in the water is not there, the process of oxidation of organic substances is almost completely stops.
Keywords: кафедра екології та екоменеджменту; стічні води свинокомплексу; бактеріологічні дослідження; гельмінтологічні дослідження; біологічне очищення; біологічні ставки; wastewater pig; bacteriological research; helminthological research; biological treatment; biological ponds