On exact solutions of nonlinear equation - Yuryk, Ivan (My University, 2021)
A method for construction of exact solutions to nonlinear equation ut = (F(u)ux)x + G(u)ux + H(u) which is based on ansatz p(x) = ω1(t) φ(u) + ω2(t) is proposed. The function p(x) here is a solution of equation (p')2 = Ap2 + B, and the functions ω1(t), ω2(t) and φ(u) can be found from the condition that this ansatz reduces the nonlinear equation to a system of two ordinary differential equations with unknown functions ω1(t) and ω2(t). Запропоновано метод побудови точних розв’язків нелінійного рівняння т ut = (F(u)ux)x + G(u)ux + H(u), який ґрунтується на використанні підстановки p(x) = ω1(t) φ(u) + ω2(t), де функція p(x) є розв’язком рівняння (p')2 = Ap2 + B, а функції ω1(t), ω2(t) та φ(u) знаходяться з умови, що дана підстановка редукує рівняння до системи двох звичайних диференціальних рівнянь з невідомими функціями ω1(t) та ω2(t).
Keywords: кафедра вищої математики імені проф. Можара В. І.; group-theoretical methods; exact solutions; nonlinear equation; generalized variable separation; узагальнене розділення змінних; теоретико-групові методи; інваріантні розв’язки; нелінійне рівняння