Розроблення компонентного складу м’ясо-рослинних консервів оздоровчого призначення та дослідження їх якісних показників - Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Антонюк, Марія Миколаївна; Башта (Шеремет), Алла Олексіївна (My University, 2022)
Включення рослинної сировини до складу м’ясних продуктів дозволяє збагатити їх цінними мікрота макронутрієнтами: білковими речовинами, харчовими волокнами, вітамінами та фенольними сполуками, мінеральними речовинами тощо. Прогресивним напрямком у більшості розвинених країн світу є збагачення м’ясних продуктів зерновими та бобовими культурами, комплексом харчових волокон та окремими їх компонентами. Авторами розроблено ряд рецептурних композицій м’ясо-рослинних консервів з біоактивованим нутом. Проведено органолептичну оцінку п’яти зразків м’ясо-рослинних консервів, виготовлених за різними рецептурами. Доведено, що оптимальним у рецептурі є вміст м’яса яловичини – 43–46%, біоактивованого нуту 32–36%. Вміст овочевої сировини – моркви та цибулі, у рецептурах дослідних зразків, варіювали у межах 2,5–3,5%.Inclusion of vegetable raw materials in to meat products allows to enrich them with valuable micro- and macronutrients: protein, dietary fiber, vitamins and phenolic compounds, minerals and more. Progressive direction of most developed countries is the enrichment of meat products with cereals and legumes, dietary fiber complex and its individual components. The authors have developed a number of recipe compositions for tinned meat and vegetables with bioactivated chickpeas. An organoleptic evaluation of five samples of tinned meat and vegetables made according to different recipes was performed. It is proved that the optimal content in the recipe is beef – 43–45%, bioactivated chickpeas – 34–36%. The content of vegetable raw materials – carrots and onions, in the recipes of experimental samples, varied in the range of 2.5–3.5%.
Keywords: м’ясо-рослинні консерви; м’ясо яловичини; біоактивований нут; показники якості; tinned meat and vegetables; beef; bioactivated chickpeas; indicators of quality; кафедра технології оздоровчих продуктів; кафедра біотехнології і мікробіології