Бовт, Максим МаксимовичЧепелюк, Олена ОлександрівнаЧепелюк, Олександр Миколайович2022-06-232022-06-232021Бовт, М. М. Визначення раціональних параметрів процесу змішування і зволоження компонентів таблетувальних сумішей / М. М. Бовт, О. О. Чепелюк, О. М. Чепелюк // Харчова промисловість. – 2021. – №29. – С. 53–61DOI 10.24263/2225-2916-2021-29-8https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/37686Для забезпечення необхідної пресованості і сипкості порошкоподібних мас, точно сті дозування, необхідної якості твердих лікарських форм потрібно заздалегідь провести грануляцію. У програмному комплексі Flow Vision виконані обчислювальні експерименти з визначення впливу форми, розміщення і частоти обертання швидкохідного робочого органа (чопера) у змішувачі-грануляторі на ступінь одно рідності суміші для таблетування, тривалість процесу, розподіл швидкостей су міші та висоту винесення часточок. Рекомендовано збільшити кількість лопатей чопера з 4 до 8 із зміною їх кута нахилу до горизонту із 30 до 60 градусів. Верти кальне розміщення чопера на кришці обладнання збільшує кількість зустрічних потоків матеріалу, забезпечує отримання потрібної рівномірності розподілу ком понентів і відсутність застійних зон. Зі збільшенням вдвічі частоти обертання чопера площа застійних зон скорочується в 3,6 раза, однак майже в 4 рази збіль шується висота винесення часточок. Інтенсивність зміни цих явищ суттєво упо вільнюється при збільшенні частоти обертання робочого органа понад 2520 об/хв.змішуваннязволоженнясуміш для таблетуванняоднорідністьробочий органчастота обертаннязастійна зонаmixingwettingtableting mixturehomogeneityworking memberrotational speedstagnant zoneкафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництвВизначення раціональних параметрів процесу змішування і зволоження компонентів таблетувальних сумішейDetermination of rational parameters of the mixing and wetting process of the tableting mixtures componentsArticle