Дослідження показників солоду із ярих та озимих ячменів - Коберніцька, Аліна Олександрівна; Смажко, Ірина Олександрівна; Кошова, Валентина Миколаївна (My University, 2019)
Основною зерновою культурою для виробництва солоду є ярий дворядний пивоварний ячмінь. Зерно ячменю повинно бути крупним із вмістом білку 9 - 11 %, 60 – 65 % крохмалю, з плівчастістю 7 - 9 % і забезпечувати високий рівень екстрактивності солоду. Останнім часом, пивовари почали звертати свою увагу на озимий дворядний пивоварний ячмінь.Ця культура ефективніше, ніж ярий ячмінь, використовує зимові і ранньовесняні запаси вологи в грунті, характеризується більшою посухостійкістю, завдяки чому може давати високі врожаї. Велике значення має ранньостиглість ячменю озимого, який достигає на 7 - 12 днів раніше чим ярий. Крім того влітку спостерігається нестача сировини для виробництва пива. Замочування ячменів здійснювали повітряно - водяним способом, при температурі замочної води - 16 °С, до W= 42 - 44 %. Солодорощення пивоварених замочених ячменів проводили протягом 5 діб при температурі - 16 °С. Висушували солод по режиму світлого пивоварного солоду.
Keywords: озимий ячмінь; солод; амілолітична активність; вологість; winter barley; humidity; amylolytic activity; кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства