Дослідження реологічних характеристик пшеничного тіста під час замішування - Рачок, Віталій Вікторович; Гудзенко, Віктор Андрійович; Теличкун, Юлія Станіславівна; Теличкун, Володимир Іванович (НУХТ, 2018)
Тістова маса в межах дослідженого діапазону не змінює характер плину незалежно від часового проміжку вимірювань, однак, залежність ефективної в’язкості тіста від швидкості зсуву має більш суттєве значення ніж залежність реологічних характеристик від тривалості процесу. Максимальне значення напруження зсуву, яким характеризується крива течії очевидно є сталою величиною для даної якості тіста (вологість, якість сировини та інш.)та інтенсивності ведення процесу. Залежність ефективної в’язкості від швидкості зсуву під час замішування пшеничного тіста носить степеневий характер та лінійно змінюється в часі для всіх досліджених значень швидкості зсуву. The dependence of the effective viscosity on the shear rate during the kneading of the wheat dough is of a power-law nature and linearly changes over time for all investigated rates of shear velocity.
Keywords: тісто; в'язкість; реологія; кафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв; dough; viscosity; rheology