Антиоксиданти фенольної природи як збагачувачі у технологіях функціональних харчових продуктів - Стеценко, Наталія Олександрівна; Задесенська, Ілона Валеріївна (My University, 2023)
Як потенційні функціональні інгредієнти для подолання та зменшення наслідків окислювального стресу можна розглядати біоантиоксиданти. Крім оздоровчих ефектів, введення біоантиоксидантів у харчові середовища забезпечує попередження їх окисного псування, зниження втрат, збільшення термінів придатності та випуск високоякісних виробів, які здатні зберігати протягом досить тривалого часу характерні особливості, властиві свіжим, повноцінним якісним продуктам. Широкий спектр антиоксидантів фенольної природи та різноманіття натуральної рослинної сировини, яка є джерелом таких речовин, створює перспективи розширення асортименту функціональних харчових продуктів антиоксидантної дії, до рецептур яких можуть бути внесені порошки, екстракти, пасти та інші види добавок з вмістом фенольних сполук.

Bioantioxidants can be considered as potential functional ingredients for overcoming and reducing the effects of oxidative stress. In addition to the health effects, the introduction of bioantioxidants into food environments ensures the prevention of their oxidative deterioration, reduction of losses, increase of shelf life and production of high-quality products that are able to retain the characteristic features of fresh, full-fledged quality products for a fairly long time. A wide range of phenolic antioxidants and the variety of natural plant raw materials, which are the source of such substances, create prospects for expanding the range of functional food products with antioxidant action, the recipes of which can include powders, extracts, pastes and other types of additives containing phenolic compounds.
Keywords: функціональний харчовий продукт; антиоксиданти; фенольні сполуки; антиоксидантна дія; функціональне харчування; functional food product; antioxidants; phenolic compounds; antioxidant action; functional nutrition; кафедра технології оздоровчих продуктів