Низькотемпературна термоелектрична сушарка (Патент на корисну модель № 147228) - Потапський, Олександр Володимирович; Фесюн, Сергій Володимирович; Пилипенко, Олексій Юрійович; Бабич, Ірина Михайлівна (My University, 2021)
Низькотемпературна термоелектрична сушарка містить теплоізольовану камеру з поярусно розташованими в ній металевими полицями, на яких розташовуються лотки з продуктом, один нагнітач, випускний отвір, тракт циркуляції сушильного агента, охолоджувач-підсушувач, виконаний у вигляді охолоджуючих пластин термоелектричного перетворювача на основі ефекту Пельтьє, який розміщено в потоці повітря, патрубок відведення конденсату. Металеві полиці є суцільними та виконують функцію тепловідвідних пластин, прикріплених до них з нижньої сторони термоелектричних перетворювачів, що працюють на основі ефекту Пельтьє. В просторі між рядами полиць встановлені конденсатозбірні лотки, до яких приєднані патрубки відведення конденсату. Додатково встановлено модуль регулювання струму та температури.

The low-temperature thermoelectric dryer contains a heat-insulated chamber with tiered metal shelves on which product trays are located, one blower, an outlet, a drying agent circulation path, a cooler-drier made in the form of cooling plates of a thermoelectric converter based on the Peltier effect, which is placed in the air stream, condensate drain pipe. The metal shelves are continuous and perform the function of heat-dissipating plates attached to them from the lower side of thermoelectric converters working on the basis of the Peltier effect. Condensate collection trays are installed in the space between the rows of shelves, to which condensate drain pipes are attached. Additionally, a current and temperature regulation module is installed.
Keywords: кафедра теплоенергетики та холодильної техніки; кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства; сушильний агент; термоелектрична сушарка; сушіння; thermoelectric dryer; drying; drying agent