Корпоративна соціальна відповідальність як Pr-стратегії для покращення іміджу та репутації підприємства - Тур, Олеся Василівна (My University, 2025)
Глобалізаційні процеси та військовий стан вплинули на економіку України, що призвело до активного залучення представників вітчизняного бізнесу до міжнародної співпраці, і тому імідж підприємства, його репутація відіграють все більш важливу роль для його стійкого розвитку. Сучасні умови спонукають до пошуку нових форм організації управління підприємством. У зв'язку з цим особливого інтересу набуває формування та інтеграція концепції корпоративної соціальної відповідальності (КСВ) у діяльність вітчизняних господарюючих суб’єктів, адже саме вона забезпечує створення додаткових переваг перед конкурентами, стимулює довіру споживачів, інвесторів, зміцнює соціально-психологічний клімат колективу через проведення заходів з благодійності, впровадження меценацтва, підтримки спонсорської діяльності, додаткового соціального забезпечення персоналу, орієнтації на вироблення якісної продукції, встановлення справедливих цін на продукцію, забезпечення екологічно безпечного процесу виробництва. Ці та інші форми корпоративної соціальної відповідальності суттєво підвищують рейтинг підприємства. КСВ є одним з важливих інструментів підвищення капіталізації підприємства, що розкриває доступ до широкого кола інвестиційних ресурсів, забезпечує розвиток за трьома основними напрямками (економічним, соціальним, екологічним) та є складовою PR-стратегії для покращення іміджу та репутації підприємства. Globalization processes and martial law have affected the economy of Ukraine, which has led to the active involvement of domestic business representatives in international cooperation, and therefore the image of the enterprise and its reputation play an increasingly important role for its sustainable development. Modern conditions encourage the search for new forms of enterprise management. In this regard, the formation and integration of the concept of corporate social responsibility (CSR) into the activities of domestic business entities is of particular interest, because it is it that ensures the creation of additional advantages over competitors, stimulates the trust of consumers and investors, strengthens the socio-psychological climate of the team through charity events, the introduction of patronage, support for sponsorship activities, additional social security for personnel, orientation towards the production of quality products, setting fair prices for products, ensuring an environmentally safe production process. These and other forms of corporate social responsibility significantly increase the rating of the enterprise. CSR is one of the important tools for increasing the capitalization of the enterprise, which opens up access to a wide range of investment resources, ensures development in three main areas (economic, social, environmental) and is a component of the PR strategy to improve the image and reputation of the enterprise.
Keywords: кафедра економіки праці та менеджменту; корпоративна соціальна відповідальність; соціальна звітність; імідж підприємства; corporate social responsibility; PR strategy; corporate image