Каїра, Людмила Григорівна2023-11-222023-11-222023Каїра, Л. Г. Продовольча безпека: оцінка сучасного стану / Л. Г. Каїра // Інтелект ХХІ. – 2023. – Вип. 1. – С. 16-20.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/41588У статті розглянуто питання продовольчої безпеки та основні підходи до оцінки продовольчої безпеки на глобальному рівні. Проаналізовано результати досліджень міжнародних рейтингових організацій щодо виявлення, оцінки та прогнозування загроз у продовольчій сфері. Надана структурна характеристика універсального глобального індексу, який являє собою динамічну кількісно-якісну модель оцінювання рівня продовольчої безпеки. На основі виконаного аналізу встановлено ряд факторів, які вплинули на загальну ситуацію з питань продовольчої безпеки у світовому масштабі та на зміну глобального індексу продовольчої безпеки країни. Рейтинг країн, що визначається на основі індикаторів глобального індексу продовольчої безпеки, дозволяє вчасно виявити країни, які мають загрозливе становище і потребують продовольчої допомоги світової спільноти. Визначено, що важливе значення у забезпеченні світової продовольчої безпеки має державне управління продовольчою безпекою як на національному, так і на глобальному рівнях.otherпродовольча безпекаглобальний рівенькраїнаіндикатори продовольчої безпекирейтингпродовольча політика,food safetyglobal levelfood safety indicatorsratingfood policyкафедра міжнародної економікиПродовольча безпека: оцінка сучасного стануArticle