Чорний, Валентин МиколайовичМисюра, Тарас ГригоровичПопова, Наталія ВікторівнаЗав'ялов, Володимир Леонідович2022-02-122022-02-122021Підбір розчинника для екстрагування цільових компонентів з бурштину / В. Черный, Т. Мисюра, Н. Попова, Л. Зав’ялов // Journal of Chemistry and Technologies. – 2021. – Vol. 29, № 1. – P. 92–98.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/37094Бурштин (сукциніт) є потенційним джерелом комплексу натуральних біологічно активних компонентів, які перспективно використовувати за цільовим призначенням у різних галузях промисловості. У представленій роботі досліджується широкий спектр різнополярних розчинників для екстрагування цільових компонентів з бурштину Волинського видобутку (Україна), відзначається їх вплив на ефективність даного процесу та якісні характеристики отриманого екстракту. Для ряду органічних розчинників досліджено ефективність вилучення розчинних сухих речовин як кількісної характеристики розчинника. За таким показником встановлено, що найкращими екстрагентами є уайт спірит, етанол, ацетон та петролейний етер . Як показник кількісної ефективності вилучення забарвлених речовин, що представлені в сировині фракцією смоли, можна використовувати величину оптичної густини екстрактів, при цьому найбільш високі її значення отримано у випадку ацетону та етанолу. Величина окисно-відновного потенціалу одержаних екстрактів збільшується в процесі екстрагування усіма розчинниками окрім води, з якою цей показник не змінювався. Зміну кольору та структури отриманого шроту ілюстровано фотографями зовнішнього вигляду бурштину після екстрагування. Встановлено, що найбільш ефективними для екстрагування цільових компонентів з бурштину є малополярні розчинники, такі як ацетон та етанол, які в змозі вилучати як гідрофільні, так і гідрофобні речовини. У галузях, що працюють з технологіями та продуктами з високими вимог ами до безпечності, для екстрагування цільових компонентів з бурштину доцільно використовувати етанол.otherextractionambersuccinitesolventfossil resinекстрагуваннябурштинсукцинітрозчинникскам’яніла смолакафедра процесів і апаратів харчових виробництвПідбір розчинника для екстрагування цільових компонентів з бурштинуArticle