Оптимізація процесу газифікації рослинної біомаси - Осьмак, Олексій Олексійович; Серьогін, Олександр Олександрович (My University, 2018)
У статті встановлено оптимальні параметри процесу газифікації рослинної біомаси (лушпиння соняшнику). Проведено системний аналіз технологічної схеми для утилізації відходів органічного походження за допомогою газогенераційного енергетичного комплексу. Оптимізацію технологічного процесу газифікації здійснено шляхом розробки параметричної схеми центральної підсистеми, організації повного факторного експерименту і статистичної обробки результатів. З аналізу експериментальних даних роботи газогенераторної утсановки випливає, що на теплотворну здатність синтез-газу істотний вплив мають обрані керовані показники: вологість рослинної сировини і температура в зоні горіння. The article establishes the optimal parameters of the process of gasification of plant biomass (husk of sunflower). A systematic analysis of the technological scheme for utilization of waste of organic origin with the help of the gas-generating power complex was carried out. The optimization of the technological process of gasification was carried out by developing a parametric scheme of the central subsystem, organizing a complete factor experiment and statistical processing of the results. From the analysis of the experimental data of the operation of the gas generating unit, it follows that the controllable parameters of the heat-generating capacity of the synthesis gas are significant: the moisture content of the plant raw material and the temperature in the combustion zone.
Keywords: кафедра мехатроніки та пакувальної техніки; оптимізація; синтез- газ; рослинна біомаса; optimization; synthesis gas; plant biomass; кафедра електропостачання і енергоменеджменту