Consumer properties of biodegradable edible cups for hot drinks - Shulga, Oksana; Koretska, Iryna; Chorna, Anastasia; Shulga, Sergii; Lin, Yingmei (My University, 2023)
Розроблений біодеградабельний їстівний стакан за органолептичними, ергономічними та геометричними параметрами повністю відповідає разовим стаканам, які нині використовуються. Крім того, розроблений їстівний стакан має також перевагу щодо паперового та полімерного аналогів, оскільки за рахунок більшої товщини стінок та властивостей матеріалу (печива) дозволяють тримати стакан з гарячим напоєм в руках без додаткового прошарку. Не використання додаткового прошарку є вкрай важливим результатом з економічної та екологічної точки зору. Їстівний стакан утримує напій всередині від 20 хв до 1 год. Зовнішній вигляд стаканів не змінювався під впливом напоїв різної температурою: 10-15 °С (глясе, фрапе, холодний американо, айскава), теплими – 60-65 °С (лате, капучино, мокачино, макіато, флет уайт, раф) і гарячими – 85-90 °С (американо, еспресо та їх різновиди). Нами розроблена 10 балова шкала оцінювання стаканів за окремими показниками. Відповідно до отриманих результатів під час складання рейтингу досліджуваних зразків за 100% прийнято критерій якості паперового стакану (75,36 балів). Критерій якості розробленого біодеградабельного їстівного стакану має більше значення (122,8 % = 92,50 бали) порівняно з полімерним стаканом – 97,53% = 73,5 бали. Розроблений біодеградабельний їстівний стакан може замінити існуючі разові стакани, адже нині екологічність є об’єктивно в пріоритеті порівняно з іншими характеристиками стаканів

The developed biodegradable edible cup fully corresponds to the currently used disposable cups in terms of organoleptic, ergonomic and geometric parameters. The developed edible cup also has an advantage over paper and polymer analogues, because due to the greater thickness of the walls and the properties of the material (cookies), it is possible to hold a cup with a hot drink in your hands without an additional layer. Not using an additional layer is an extremely important result from an economic and environmental. The edible сup keeps the drink inside from 20 min to 1 h. The appearance of the сup did not change under the influence of drinks at different temperatures: 10-15 °C (Glaze, Frappe, Cold Americano, Ice Cream), warm – 60-65 °C (Latte, Cappuccino, Mochaccino, Macchiato, Flat White, Raff) and hot – 85-90 °С (Americano, Espresso and their varieties).We have developed a 10-point scale for evaluating cups according to individual indicators. The paper cup quality criterion (75.36 points) was accepted as 100 %. According to the obtained results, the quality criterion of the developed biodegradable edible cup is more important (122.8 % = 92.50 points) compared to the polymer cup – 97.53 % = 73.50 points. The developed biodegradable edible cup can replace the existing disposable cups, because nowadays environmental friendliness is objectively a priority compared to other characteristics of cups
Keywords: одноразовий посуд; їстівний; екологічний; біодеградабельний; критерії якості; disposable cup; edible; biodegradable; quality criteria; кафедра експертизи харчових продуктів; кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції; кафедра харчової хімії