Ендофітні бактерії насіння сосни звичайної - Шопінський, Вячеслав Віталійович; Буценко, Людмила Миколаївна (My University, 2025)
Ендофітні бактерії насіння сосни звичайної (Pinus sylvestris L.), ідентифіковані як B. amyloliquefaciens та B. pumilus, характеризуються значним біотехнологічним потенціалом щодо розробки нових препаратів для контролю фітопатогенів та стимуляції росту рослин. Подальші дослідження мають бути спрямовані на вивчення механізмів взаємодії ендофітних бактерій з тканинами рослини-хазяїна, ідентифікацію біологічно активних метаболітів та оцінку ефективності виділених ізолятів в умовах практичного застосування.
Keywords: кафедра біотехнології і мікробіології; ендофітні бактерії; endophytic bacteria; сосна звичайна; scots pine; стимулятор росту рослин