Підвищення ефективності процесу очистки дифузійного соку з використанням нанорозмірного алюміній-вмісного коагулянту - Олішевський, Валентин Вікторович; Бабко, Євген Миколайович; Цюрпита, Михайло Євгенійович (My University, 2023)
Представлені результати підвищення ефективності процесу очищення дифузій- ного соку та його апаратурного оформлення з використанням нанорозмірного алюмінійвмісного коагулянту. Наведено теоретичні передумови підвищення седиментаційно-фільтраційних властивостей суспензії соку в умовах прогресивного попереднього вапнування, а також шляхи підвищення агрегації та флокуляції речовин колоїдної дисперсності. Отримані результати свідчать, що додавання нанорозмірного алюмінійвмісного коагулянту при попередньому вапнуванні сприяє додатковій коагуляції та оса- дженні частинок суспензій вапнокарбонізованих соків. При цьому підвищується ди - сперсність та однорідність частинок осаду соку І сатурації, покращуються його адсорбційні властивості. The results of improving the efficiency of the diffusion juice purification process and its instrumental design using a nanoscale aluminum-containing coagulant are presented.The theoretical prerequisites for improving the sedimentation and filtrationproperties of juice suspension under conditions of progressive pre-liming are given, as well as ways to improve the aggregation and flocculation of colloidal dispersions. The results obtained indicate that the addition of a nanoscale aluminum-containing coagulant during preliminary liming promotes additional coagulation and sedimentation of particles in limed carbonated juice suspensions. This increases the dispersion and homogeneity of the sediment particles of the juice and saturation, and improves its adsorption properties.
Keywords: дифузійний сік; diffusion juice; попереднє вапнування; reliminary liming; кафедра технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування