Колонний масообмінний апарат циклічної дії (Патент на корисну модель № 139228) - Булій, Юрій Володимирович; Дмитрук, Аркадій Павлович; Дмитрук, Павло Аркадійович (My University, 2019)
Авторами запропоновано колонний масообмінний апарат циклічної дії, що містить корпус, в якому розміщені тарілки з контактними елементами, і клапани, що закріплені на рухомих тягах, з’єднаних з приводними механізмами, які рухають тяги вверх і вниз через заданий проміжок часу, а клапани почергово синхронно відкривають і закривають переливні отвори парних і непарних за порядком розташування тарілок при безперервній подачі в колону пари та рідини. Згідно корисної моделі на клапанах розміщені контактні елементи, так, як і на полотні тарілки, вільний переріз тарілки становить 2-20 %, а співвідношення площі перерізу переливного отвору до сумарної площі отворів контактних елементів від 2:1 і більше забезпечує перелив рідини в момент відкривання переливних отворів через ці отвори і отвори контактних елементів.Конструкція колонного масообмінного апарата, що пропонується, дозволяє збільшити вільний переріз тарілок на 15-20 % в порівнянні з прототипом через відсутність гідрозатворів і оснащення клапанів контактними елементами, розміщеними, як і на полотні тарілки. Технічне рішення спрощує конструкцію апарата, дозволяє зменшити його собівартість, скоротити питому витрату гріючої пари до 30 % і виключити повздовжнє перемішування рідини на суміжних тарілках під час її переливу.Технічний результат у використанні корисної моделі полягає у підвищенні ефективності масообміну між рідиною і парою на тарілках колонного апарата, зменшенні його собівартості, питомої витрати гріючої пари і збільшенні пропускної здатності апарата по парі та рідині.
Keywords: ректифікація; тарілки; клапани; масообмін; рідина; пара; rectification; plates; valves; mass transfer; liquid; steam; кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства