Протекторні властивості харчових продуктів щодо іонів токсичних металів - Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Бутенко, Олена Миколаївна (My University, 2014)
У відповідності до закону збереження гомеостазу організм людини сам себе захищає від дії ксенобіотиків до певної межі. Великий внесок у підтримання та підвищення захисних можливостей організму роблять харчові продукти, зв'язуючи токсиканти у сполуки, що зменшують токсичну дію отруйних речовин. Тому для оцінки якості харчових продуктів доцільно використовувати такий показник харчової цінності як здатність основних компонентів та харчових добавок зв'язувати токсичні метали (Pb (II), Cd (II), Hg (II)) та виводити їх після перетравлювання їжі з організму людини. In accordance with the law of conservation of homeostasis human body itself protected from exposure to xenobiotics to a certain limit. Great contribution to the maintenance and increase the protective capacity of the organism make foods linking toxicants in compounds that reduce the toxic effects of toxic substances. Therefore, assessing the quality of food is appropriate to use a figure nutritional value as the ability of major components and food additives bind toxic metals (Pb (II), Cd (II), Hg (II)) and remove them after digestion of the human body.
Keywords: іони токсичних металів; гомеостаз; харчові продукти; ions toxic metals; foods; homeostasis; кафедра харчової хімії