Rational modes of wool scouring - Romanovska, Tetiana; Oseiko, Мykola; Bazhay-Zhezherun, Svitlana; Yarmolitska, Olena (My University, 2019)
У досліджуваному діапазоні варіювання факторів найістотніше проявився вплив гідромодуля на очищення вовни і на вилучення екстрактивних речовин з поверхні волокна у відпрацьований мийний розчин. Гідромодуль 40 і більший дає змогу очистити вовну від жиру і забруднень. Температура має стабільний вплив у заданому діапазоні, тому всі досліджені значення температури сприяють вилученню жирових забруднень вовни за такого компонентного складу мийного розчину. За гідромодуля 70 і 100, а також концентрації 1 % мас. Sles 70, тобто за концентрацій ПАР, що перевищують критичну концентрацію міцелоутворення (ККМ), волокна вовни також очищаються під час миття. Логічно відзначити, що за концентрацій ПАР, нижчих за ККМ, ефективність очищення вовни знижується. Концентрація ДМСО також мала незначний вплив на очищення вовни порівняно з гідромодулем. Раціональним режимом однократного миття вовни є використання гідромодуля 40, концентрації 1 % мас. Sles 70 і концентрації ДМСО до 0,61 г/дм3 у діапазоні температур 3048 С. Якість миття можна поліпшити, збільшуючи гідромодуль одноразового миття або проводячи кількаразове миття за мінімального гідромодуля. Results and discussion. In the investigated range of variation of factors, the influence of the hydromodule on the purification of wool and the extraction of extractive substances from the surface of the fiber into the waste solution was most pronounced. Hydro module 40 and more allows you to clean the wool from grease and dirt. The temperature has a stable effect in the given range, so all the investigated values of temperature contribute to the removal of fatty contaminations of wool for this component of the detergent solution. Аccording to the hydromodule 70 and 100, as well as the concentration of 1% by weight Sles 70 – that is, for concentrations of surfactants above the critical concentration of micelles (CCM) – the fibers of wool are also cleared during scouring. It is logical to note that the concentrations of surfactants below the CCM have reduced the effectiveness of wool cleaning. The concentration of DMSO also had a slight effect on the wool treatment compared to the hydromodule. Conclusions.The rational mode of single scouring of wool is the use of a hydromodule 40, a concentration of 1% by weight. Sles 70 and DMSO concentration to 0.61 g/dm3 in the temperature range 30−48 С. The quality of the scouring can be improved by increasing the disposable water dispenser or by scouring it with a minimum of water.
Keywords: кафедра технології оздоровчих продуктів; wool; grease; scouring; surfactant; вовна; жир; ПАР; кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів