Kravchenko, AlexanderTelychkun, YuliiaTelychkun, Volodymyr2014-11-172014-11-172014Kravchenko, O. I. Perfection of equipment for improvement of dough semi finished / O. І. Kravchenko, Yu. S. Telychkun, V. I. Telychkun // Ukrainian Journal of Food Science. – 2014. – Vol. 2, Is. 1. – P. 81-88.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/18411Необхідність комплексного удосконалення процесу виробництва хлібобулочних виробів випливає з широкого використання ручної праці, громіздкого обладнання при традиційному способі виробництва. Конструкція змішувально-бродильно-формувального агрегату дозволяє об'єднати процеси безперервного інтенсивного замішування тіста, бродіння та формування розрихлених тістових заготовок безпосередньо на під хлібопекарської печі. Агрегат забезпечує скорочення машино-апаратурної схеми і знижує витрати на експлуатацію обладнання. The necessity of complex perfection of process of production of rusk warest comes up from the traditional method of production, wide usage of hand labour and bulky equipment. Design of mixing-fermentation-forming unit, which allows to combine the processes of continuous intensive dough mixing, aerated dough pieces fermentation and formation directly to the baking plate. The unit provides a reduction in car-hardware circuits and reduces the cost to operate the equipment. Viscosity of the dough is decreasing while the intensity of machining is increasing due to the weakening of connections between the particles of the dough.замістістоекструзіяmixingdoughextrusionкафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництвPerfection of equipment for improvement of dough semi finished