Казначейські зобов’язання держави: історичний досвід та сучасна практика - Бойко, Світлана Василівна (My University, 2015)
У статті зазначено актуальність проблеми залучення фінансових ресурсів населення до фінансування дефіциту бюджетних коштів та формування державного боргу. Досліджено історичний аспект участі населення у фінансуванні дефіциту бюджетних коштів з акцентуванням уваги на радянському періоді, оскільки саме населення було основним держателем державних цінних паперів. Визначено місце казначейських зобов’язань у системі державних цінних паперів та роль у формуванні державного боргу, їх сутність та класифікацію відповідно чинного законодавства. Зазначено особливості випуску казначейських зобов’язань у 2002-2014 рр. The article described importance of the problem mobilizing financial resources to financing of population budget deficits and public debt formation. Researched historical aspect public participation in financing the budget deficit with emphasis on the Soviet period, because the population was the main holder of government securities. Determines the place treasury bills in public securities and role in shaping public debt, their nature and classification in accordance with applicable law. These features issuance of treasury bills in the 2002-2014.
Keywords: державний борг; цінні папери; боргова політика; заощадження домогосподарств; казначейські зобов’язання; public debt; government securities; debt policy; savings of households; treasury bonds; кафедра фінансів