Деякі погляди щодо визначення критерію ефективності оптимальної структури сил об’єктових формувань цивільної оборони - Хіврич, Олександр Васильович; Литвиненко, Анатолій Михайлович (My University, 2007)
Питання ефективного виконання завдань щодо ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій є актуальними. Це зумовлено тим, що за останні десятиріччя в Україні спостерігається негативна тенденція зростання кількості надзвичайних ситуацій природного й техногенного характеру, які почали призводити в деяких районах до незворотних змін навколишнього природного середовища й позначатися на ефективності економіки та безпеки держави. Дані обставини вимагають нового підходу до організації і здійснення цивільного захисту, якісного вдосконалення єдиної Державної системи попередження і ліквідації надзвичайних ситуацій.

The question of effective performance of tasks of liquidation of consequences of extreme situations are urgent. This is because for the last 10 years in Ukraine the negative trend growth in the number of natural and man-made disasters that have started in some areas lead to irreversible changes in the environment and affect the efficiency of the economy and national security. These circumstances require a new approach to the organization and implementation of civil protection, quality improvement unified state system of prevention and liquidation of emergency situations.
Keywords: надзвичайна ситуація; emergencies; цивільний захист; цивільна оборона; рятувальні та інші невідкладні об’єктові формування цивільної оборони; civil protection; civil defense; кафедра екології та екоменеджменту