Пакування ліків у блістерну упаковку - Трудько, Сергій Сергійович; Губеня, Олексій Олександрович; Десик, Микола Григорович; Гавва, Олександр Миколайович (My University, 2024)
Блістерна упаковка залишається основним засобом для доставки й захисту лікарських засобів: таблеток, препаратів у твердих і м’яких желатинових капсулах, ін’єкційних препаратів у скляних ампулах. За останнє десятиріччя її обсяг на світовому ринку зріс орієнтовно з $ 5 млрд до $ 7 млрд, із прогнозом до подальшого зростання. Більшість дослідників вказують на важливість стійкості фармацевтичної упаковки. Термін «стійкість» узагальнено можна описати як «задоволення потреб сьогодення без шкоди для потреб майбутнього». Так от, блістерна упаковка є стійкою щодо довкілля протягом усього життєвого циклу, від видобутку сировини до використання, переробки та утилізації.

Blister packaging remains the main means of delivering and protecting medicines: tablets, hard and soft gelatin capsules, and injectable drugs in glass ampoules. Over the past decade, its volume in the global market has grown from approximately $5 billion to $7 billion, with further growth forecast. Most researchers point to the importance of sustainability in pharmaceutical packaging. The term ‘sustainability’ can be summarised as ‘meeting the needs of the present without compromising the needs of the future’. Blister packs are therefore environmentally sustainable throughout their entire life cycle, from raw material extraction to use, recycling and disposal.
Keywords: блістерна упаковка; ПВХ; PVC; пакування таблеток; кафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв; blister packaging; блістерна машина