Російські впливи на застільні практики козацьких еліт першої половини XVIII ст. (на матеріалах щоденників Якова Марковича) - Пивоваренко(Михалко), Олена Андріївна (My University, 2018)
У статті на основі матеріалів щоденників Я. Марковича вперше прослідковано динаміку російських впливів на застільні практики козацьких еліт Гетьманщини. Класифікація здійснена за приводом, типом, способом новації у святкових трапезах. Доведено, що запровадження російськими представниками нових застільних традицій було дієвим засобом суспільної легітимізації нової влади. The article is based on J. Markovych diaries. For the first time it reflects the dynamics of Russian influences on the practice of Hetmanate Cossack elites. These influences are classified by the occasion, type, way of innovation regarding feasts. It is proved that implementation of new feasts by Russian representatives was an effective way of public confirmation of the new government legitimacy.
Keywords: Російська імперія; Гетьманщина; застілля; свято; повсякдення; Russian Empire; Hetmanate; J. Markоvych; feast; holiday; everyday life; кафедра гуманітарних дисциплін