Оцінка вартості майнових прав методами, пов’язаними з порівняльною результативністю інтелектуальної власності та діяльністю суб’єкта господарювання - Бутнік-Сіверський, Олександр Борисович (My University, 2021)
Розглянуто класичні різновиди теорії вартості нового явища – майнові права інтелектуальної власності, які стають об'єктами цивільних прав. Досліджено економічну природу оцінки вартості майнових прав інтелектуальної власності та ринкового ціноутворення, інтелектуальний бізнес, як підприємницьку діяльність. Обґрунтовано, обов‘язковість еквівалентності кількісної вартості майнового права по відношенню до реальної вартості матеріального втілення інтелектуальної власності, ознаки товару в ув‘язці з оцінкою вартості матеріального носія втілення інтелектуальної власності, складові ціни та механізм формування ціни майнових прав інтелектуальної власності. Розглянуто оцінку ефективності майнових прав інтелектуальної власності у складі інноваційно-інвестиційних проєктів та методи оцінки ефективності, три підходи та методи оцінки майнових прав інтелектуальної власності у відповідності з національними стандартами та комплексну оцінку вартості або кількості підходів до вимірювання інтелектуального капіталу підприємства (фірми, корпорації).
Keywords: майнові права інтелектуальної власності; об'єкти та продукти інтелектуальної власності; оціночна вартість майнових прав; процес оцінки бізнесу; еквівалентність кількісної вартості; суб‘єктивна комерційна цінність; оцінка ефективності