Удосконалення класифікації оборотних коштів підприємств - Роганова, Ганна Олександрівна (My University, 2014)
Мета статті полягає у виявленні можливостей підвищення ефективності управління оборотними коштами підприємств за рахунок удосконалення їх класифікаційних ознак. Здійснивши аналіз підходів багатьох вчених-економістів до класифікації оборотних коштів підприємств, систематизувавши і доповнивши їх, було запропоновано групування класифікаційних ознак оборотних коштів підприємств. У результаті дослідження було запропоновано поширену класифікацію оборотних коштів, яка повною мірою розкриває роль оборотних коштів в управлінні фінансами підприємств та економіки в цілому. Було доповнено та згруповано класифікаційні ознаки оборотних коштів підприємств за: рівнем організації, характером функціонування, джерелами формування та їх вартістю, рівнем ефективності управління. Обґрунтовано, що наведене групування класифікаційних ознак оборотних коштів дозволяє здійснювати всебічний і цілеспрямований вплив на показники ефективності функціонування оборотних коштів і сприяє раціональному управлінню ними в цілому. Перспективою подальших досліджень у даному напрямі є визначення ступеня залучення кредитних ресурсів виробничими підприємствами для фінансування оборотних коштів.
Keywords: оборотні кошти; управління фінансами; financial management; circulating funds; кафедра фінансів